ΕΡΕΥΝΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


CERN

Το CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών), αποτελεί το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στον κόσμο το οποίο διεξάγει εφαρμοσμένη ερευνητική δραστηριότητα και πειράματα στα στοιχειώδη σωματίδια. Συγκεκριμένα, ασχολείται με τη «Σωματιδιακή Φυσική» και την αλληλεπίδραση μεταξύ των υποατομικών σωματιδίων με βασικό αντικείμενο της έρευνας την θεμελιακή φυσική, η οποία μελετά τα συστατικά της ύλης και το είδος των δυνάμεων που την κρατούν ενωμένη, καθώς και τις λειτουργίες του Σύμπαντος.

Σήμερα στο CERN συμμετέχουν 22 Χώρες ως Μέλη και διατηρεί συμφωνίες συνεργασίας με 37 χώρες. Κύριοι στόχοι του CERN είναι η διερεύνηση των ορίων της ανθρώπινης γνώσης, η άμεση εκπαίδευση και κατάρτιση των επιστημόνων, η διερεύνηση φαινομένων στον κλάδο της υποατομικής φυσικής και η κατασκευή επιταχυντών και εγκαταστάσεων για τη διεξαγωγή πειραμάτων φυσικής υψηλών ενεργειών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει στο CERN, με την ιδιότητα του Συνδεδεμένου Μέλους, από τον Απρίλιο του 2016. Την παρακολούθηση και διαχείριση της ένταξης της Κύπρου στο CERN και την προώθηση της συνεργασίας των πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Κύπρου με τον Οργανισμό, κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέλαβε το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ). Επιπλέον, για τον ίδιο σκοπό συστάθηκε η Εθνική Επιτροπή Κύπρου-CERN, με αποστολή μεταξύ άλλων τη χάραξη πολιτικής για τη μέγιστη αξιοποίηση της Κύπρου στο CERN.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το ΙΠΕ και να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του CERN στον σύνδεσμο https://home.cern/.


SESAME (Synchrotron–light for Experimental Science and Applications in the Middle East)

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ιδρυτικό Μέλος του αυτόνομου Διεθνούς Διακυβερνητικού Ερευνητικού Κέντρου SESAME, με έδρα την Ιορδανία, και το μοναδικό Μέλος που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Στο SESAME συμμετέχουν ως Μέλη άλλες επτά χώρες (Αίγυπτος, Ιορδανία, Ισραήλ, Πακιστάν, Ιράν, Τουρκία και Παλαιστινιακή Αρχή ως Μέλη) ενώ 16 επιπλέον χώρες, η ΕΕ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) συμμετέχουν ως Παρατηρητές.

Η Ερευνητική Υποδομή του SESAME, η οποία εγκαινιάστηκε στις 16 Μαΐου 2017, αποσκοπεί να αποτελέσει το πρώτο μεγάλο Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο της Μέσης Ανατολής. Ο εξοπλισμός του Κέντρου περιλαμβάνει επιταχυντές σωματιδίων οι οποίοι παράγουν ακτινοβολία σε διάφορα μήκη κύματος και επιτρέπουν τη διεξαγωγή πειραματικής έρευνας στις ιδιότητες των σωματιδίων και υλικών με εφαρμογή σε αρκετούς τομείς της επιστήμης περιλαμβανομένων της Ιατρικής, Βιολογίας, Φυσικής, Χημείας, Περιβάλλοντος, Γεωργίας και της Αρχαιολογίας.

Με τη συμμετοχή της Κύπρου στο SESAME εξυπηρετείται ο στόχος η χώρα να αποτελέσει ένα περιφερειακό κέντρο παροχής υψηλής στάθμης υπηρεσιών. Προωθείται επίσης η Στρατηγική επιδίωξη για αναβάθμιση των σχέσεων με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και συμβολή στην προώθηση της Επιστημονικής Διπλωματίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, μέσω της Κύπρου.

Επιπλέον, με τη συμμετοχή της Κύπρου στο SESAME, εξασφαλίζεται η δωρεάν πρόσβαση της κυπριακής ερευνητικής κοινότητας σε τεχνολογίες αιχμής και στις εγκαταστάσεις, τα εργαστήρια και τις υπηρεσίες του SESAME. Επιπλέον, οι Κύπριοι ερευνητές έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από ένα μοναδικό περιβάλλον εκπαίδευσης, κατάρτισης και εξειδίκευσης μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κέντρου καθώς και ευκαιρίες επιστημονικής συνεργασίας με σημαντικούς Οργανισμούς και επιστήμονες από όλο τον κόσμο στο πλαίσιο κοινών προγραμμάτων που αναπτύσσονται.

Η εκπροσώπηση της Κύπρου στα σώματα Διακυβέρνησης του SESAME γίνεται από τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.


EUREKA

Το EUREKA είναι ένα διακυβερνητικό δίκτυο που χρηματοδοτείται από δημόσιους πόρους και περιλαμβάνει πάνω από 40 χώρες. Ο στόχος του EUREKA είναι να βελτιώσει την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα που βασίζεται στην καινοτομία, μεταξύ μικρού και μεγάλου κλάδου της βιομηχανίας, ερευνητικών ιδρυμάτων και Πανεπιστημίων. Με τον τρόπο αυτό, το EUREKA επικεντρώνει το υπάρχον δυναμικό των εμπειρογνωμόνων, των γνώσεων, των ερευνητικών εγκαταστάσεων και των οικονομικών πόρων με πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Το EUREKA είναι μια ανοικτή πλατφόρμα για διεθνή συνεργασία στην καινοτομία. Παραμένει μέχρι σήμερα η μόνη πρωτοβουλία αυτού του είδους που δεσμεύεται στην αρχή «από κάτω προς τα πάνω» εξασφαλίζοντας ότι κάθε σχέδιο Έρευνας & Ανάπτυξης (E&A) με καλό επιχειρηματικό πλάνο λαμβάνει την υποστήριξη που του αξίζει, ανεξάρτητα από τον τεχνολογικό του χαρακτήρα ή το είδος των εμπλεκόμενων οργανισμών.
Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) προσφέρει ευκαιρίες χρηματοδότησης για κυπριακούς οργανισμούς που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε διεθνή έργα EUREKA, μέσω του Προγράμματος «EUREKA CYPRUS». Το Πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων και της συνακόλουθης συμβολής στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, με την ανάπτυξη νέων προϊόντων / υπηρεσιών / μεθόδων παραγωγής υψηλής προστιθέμενης αξίας ή με τη σημαντική βελτιστοποίηση προϊόντων / υπηρεσιών / μεθόδων παραγωγής ενόψει της εμπορικής εκμετάλλευσης στον ευρωπαϊκό χώρο, στο πλαίσιο συνεργασίας και δικτύωσης κυπριακών οργανώσεων με ξένους οργανισμούς για την υλοποίηση διεθνών ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων του Οργανισμού EUREKA. Η μέγιστη χρηματοδότηση ανά έργο ανέρχεται σε €175.000.
Για περισσότερες πληροφορίες για τον Οργανισμό EUREKA πατήστε εδώ και για το EUREKA Cyprus πατήστε εδώ.


Joint Research Centre – JRC

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών - Joint Research Centre (JRC) αποτελεί την υπηρεσία επιστήμης και γνώσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στηρίζει τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με ανεξάρτητα ερευνητικά πορίσματα. Το JRC δημιουργεί και διαχειρίζεται τη γνώση και αναπτύσσει καινοτόμα εργαλεία και τα θέτει στη διάθεση των αρμόδιων για τη διαμόρφωση πολιτικής. Συνεργάζεται με περισσότερους από χίλιους οργανισμούς παγκοσμίως, οι επιστήμονες των οποίων έχουν πρόσβαση σε πολλές εγκαταστάσεις του Κέντρου μέσω διαφόρων συμφωνιών συνεργασίας. Στόχος του JRC είναι να έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών συμβάλλοντας με τα ερευνητικά του αποτελέσματα σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον, ασφαλή εφοδιασμό σε ενέργεια, βιώσιμη κινητικότητα και στην υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών. Το JRC διαθέτει έξι εγκαταστάσεις σε πέντε χώρες της ΕΕ (Επιτελείο στις Βρυξέλλες-Βέλγιο και 5 JRC sites σε Γκίλ-Βέλγιο, Ίσπρα-Ιταλία, Καρλσρούη-Γερμανία, Πέττεν-Ολλανδία και Σεβίλλη-Ισπανία).
Σχετικά με τη συνεργασία Κύπρου και JRC αναφέρουμε ότι έχουν υπογραφεί μνημόνια συναντίληψης μεταξύ ερευνητικών κέντρων της Κύπρου και του JRC ενώ η Κύπρος λαμβάνει μέρος, ως μέλος, στο Διοικητικό Συμβούλιο (Board of Governors) του JRC.
Για περισσότερες πληροφορίες για το JRC πατήστε εδώ.


European Cooperation in Science and Technology – COST

Το COST είναι ένα από τα μακροβιότερα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ ερευνητών, μηχανικών και ακαδημαϊκών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χρηματοδοτείται από τον «Ορίζοντα 2020», κυρίως από το επιμέρους πρόγραμμα «Strengthening Excellence and Widening Participation».
Πρόκειται για ένα μοναδικό μέσο για την από κοινού ανάπτυξη ιδεών και νέων πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών και των ανθρωπιστικών επιστημών, μέσω της πανευρωπαϊκής δικτύωσης. Βάσει ενός ευρωπαϊκού διακυβερνητικού πλαισίου για τη συνεργασία στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας, το COST συνέβαλε -από τη δημιουργία του το 1971- στην κάλυψη του χάσματος μεταξύ επιστήμης, πολιτικών και κοινωνίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ως πρόδρομος της προηγμένης διεπιστημονικής έρευνας, το COST διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας.
Σημειώνεται η έμφαση που δίνει το COST, μέσω των σχετικών δράσεων δικτύωσης του (COST Actions), στην ενίσχυση της συμμετοχής ερευνητών από κράτη με χαμηλή απόδοση σε Έρευνας & Καινοτομίας (Ε&Κ) όπως η Κύπρος.
Για περισσότερες πληροφορίες για COST πατήστε εδώ.


Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Φόρουμ για τις Ερευνητικές Υποδομές (ESFRI)

Το Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Φόρουμ για τις Ερευνητικές Υποδομές (ESFRI) αποτελεί το βασικό συμβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαμόρφωση και προώθηση μιας κοινής ολοκληρωμένης πανευρωπαϊκής πολιτικής για τις ερευνητικές υποδομές. Ο Οδικός Χάρτης του ESFRI, ο οποίος επικαιροποιείται κάθε δυο χρόνια, αποτελεί ένα στρατηγικό εργαλείο το οποίο συμβάλλει στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής, όσον αφορά τις επενδύσεις σε ερευνητικές υποδομές.

Συμμετοχή της Κύπρου σε ESFRI LANDMARKS & PROJECTS

Η Κύπρος είναι Μέλος ή Παρατηρητής σε 6 ESFRI Landmarks (BBMRI-ERIC, ESS-ERIC, SHARE-ERIC, DARIAH-ERIC, ELIXIR και PRACE) και συμμετέχει στη διαβούλευση άλλων 4 ESFRI Projects (ACTRIS, E-RIHS, EMPHASIS, EU-SOLARIS) για τη δημιουργία νέων Ερευνητικών Υποδομών.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Φόρουμ για τις Ερευνητικές Υποδομές (ESFRI) πατήστε εδώ.


Back To Top