ΕΡΕΥΝΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Στο πλαίσιο προώθησης της προτεραιότητας του Εθνικού Οδικού Χάρτη για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας 2016-2020 για τη βέλτιστη χρήση των δημόσιων επενδύσεων σε ερευνητικές υποδομές, προωθείται η ανάπτυξη πολιτικής και πλαισίου διαδικασιών για τη διασφάλιση της βέλτιστης αξιοποίησης των Εργαστηρίων από την επιχειρηματική κοινότητα. Η δράση αυτή αποτελεί επίσης μέρος της Εθνικής Δήλωσης Πολιτικής για την ενίσχυση του Επιχειρηματικού Οικοσυστήματος. Ο στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της πρόσβασης σε εθνικές ερευνητικές υποδομές και η συνεργασία του επιχειρηματικού τομέα, της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και του δημόσιου τομέα. Οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ινστιτούτο Κύπρου, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης και το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ) έχει εξασφαλίσει, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδική στήριξη μέσω του Μηχανισμού Στήριξης Πολιτικής (ΜΣΠ) του Ορίζοντα 2020. Ο ΜΣΠ αποτελεί ένα εργαλείο που παρέχει πρακτική υποστήριξη για σχεδιασμό, εφαρμογή και αξιολόγηση μεταρρυθμίσεων που ενθαρρύνουν τη βελτίωση της ποιότητας των επενδύσεων, των πολιτικών και των συστημάτων στην έρευνα και την καινοτομία.

Με βάση τους όρους εντολής που έχουν συμφωνηθεί με τον ΜΣΠ, ομάδα εμπειρογνωμόνων αναμένεται να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς για Έρευνα & Καινοτομία (Ε&Κ) στην Κύπρο και ένα ευρύ φάσμα φορέων από την επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα. Αξιοποιώντας τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων και την εξέταση των στοιχείων, περιλαμβανομένων και των σχετικών νομικών εγγράφων, η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα ετοιμάσει έγγραφο με εισηγήσεις προς τις αρμόδιες αρχές για την ανάπτυξη ενός Σχεδίου Δράσης για τη βέλτιστη αξιοποίηση των Πανεπιστημιακών Εργαστηρίων από τον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Η διαδικασία, η οποία θα ολοκληρωθεί σε διάρκεια 9 μηνών, έχει ήδη αρχίσει και η πρώτη συνάντηση μεταξύ της ΓΔ ΕΠΣΑ και των εμπειρογνωμόνων του ΜΣΠ έγινε στις 15 Μαρτίου 2019. Η πρώτη επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε στις 20-23 Μαΐου 2019 και η δεύτερη επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 23-25 Σεπτεμβρίου 2019 όπου, μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί η προκαταρκτική Έκθεση των εμπειρογνωμόνων με τις συστάσεις που θα μπορούσαν να προωθηθούν για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ερευνητικών εργαστηρίων που χρηματοδοτούνται από το Κράτος, από την επιχειρηματική κοινότητα.

Η δράση συνδέεται άμεσα με τη χαρτογράφηση των Εθνικών Ερευνητικών Υποδομών Οργανισμών που λαμβάνουν χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.


Back To Top